Groene speelplaats

 

Klimaatvriendelijke speelplaats?! 

Waarom willen we de speelplaats vergroenen?Aantekening 2020 03 01 153100
We doen het natuurlijk in de eerste plaats voor de leerlingen! Een groene speelplaats biedt enorm veel motorische en geestelijke voordelen. Heel wat wetenschappelijke studies wijzen op het belang van natuur in de schoolomgeving, zowel voor de ontwikkeling van de leerlingen in het algemeen als voor hun milieugedrag. Veel kinderen en jongeren lijden aan een ‘natuurtekortstoornis’. Een avontuurlijke en natuurrijke speelplaats biedt tal van positieve effecten: minder ongelukken, meer speelkansen, minder negatief gedrag zoals pesten, … Het stimuleert kinderen om meer te bewegen en het bevordert hun motorische ontwikkeling, de kinderen vinden de school leuker, ze voelen zich beter in hun vel, hebben meer vriendjes, er wordt minder ruzie gemaakt en minder gepest. Indirect draagt het ook bij tot een verbetering van de concentratie.
Aan de naam van het project, “#klimaatgezonde speelplaatsen”, merk je natuurlijk ook al dat we het deels doen voor het klimaat. Onze wereld is in nood, het klimaat verandert en onze gezonde lucht raakt op. Ook wij willen als school iets doen om onze planeet, en dus ook onze leerlingen, meer zuurstof te geven. Vergroening draagt bij aan de kwaliteit van bodem, water, lucht en biodiversiteit. Ook zorgt ontharding (verharding vervangen door beplanting) er voor dat regenwater kan infiltreren en dus niet de riolering overbelast. We willen de natuurlijke waterhuishouding mee herstellen en water niet versneld afvoeren maar de bodem gebruiken als een spons, die water opneemt en afgeeft wanneer het nodig is. De beplanting is goed voor de biodiversiteit, stadsverkoeling, CO2 opslag, …
En last but not least :),  een  leukere  en  mooiere omgeving is
ook  goed  voor de leerkrachten, die  binnenkort ook buiten les
kunnen geven in en over het groen. 
 

Er werd reeds een visietekst opgesteld die onze leidraad wordt om dit project verder vorm te geven!

Klik hier om de visietekst te lezen. 

 

UPDATE:

Onze school schreef zich in voor projectsubsidie van stad Sint-Niklaas.

Wij kregen het nieuws dat we op 11 000 euro subsidie mogen rekenen.

Binnenkort wordt een ‘praatplan’ voorgesteld aan de werkgroep.

NIEUW: Er werd een praatplan gemaakt. De werkgroep heeft dit al een eerste keer bekenen en al wat opmerkingen gegeven.

Hier vindt u meer informatie. Indien u zelf nog opmerkingen heeft kan u dit melden op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Zo krijgt onze groene speelplaats steeds meer vorm en komt de realisatie weer een beetje dichterbij.

 

 

 

 

Top
Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken. Meer weten…